Tinitusul – de ce tiuie urechile?

Tinitusul ( tiuitul urechilor) este perceptia in urechi a unor zgomote care se aud fara un motiv fizic extern

tinitusul

Tinitusul ( tiuitul urechilor) este perceptia in urechi a unor zgomote care se aud fara un motiv fizic extern. Acesta afecteaza in special persoanele de o anumita varsta. Originea acestui fenomen ramane uneori necunoscuta.

Ce este tinitusul?

Tinitusul este o senzatie de tiuit sau zgomot in urechi. Acesta afecteaza in special persoanele in varsta. Cea mai frecventa origine este o leziune a anumitor celule sensibile din urechea interna, din cauza unei atmosfere prea zgomotoase sau a procesului de imbatranire.

Exista si alte cauze: dop de ceara, infectie a urechii, hipertensiune arteriala, insuficienta circulatorie in unele artere din gat, boli ale urechii interne sau administrarea anumitor medicamente.

Tinitusul poate fi permanent sau se poate intampla doar ocazional. El poate fi insotit de dureri la nivelul urechilor. De scurta durata, sunetul in urechi este de obicei inofensiv. Dar daca persista, poate deveni deranjant sau chiar dureros. El este adesea asociat cu pierderea auzului mai mult sau mai putin pronuntata.

Care sunt complicatiile?

Daca tinitusul persista, acesta poate provoca probleme de somn si dificultati de concentrare in timp. Poate fi o sursa de confuzie, lipsa de incredere, stres sau agresivitate.

Orice afectiune sau boala care afecteaza organul auzului poate cauza efectiv tinitus. Tinitus poate aparea si dupa administrarea anumitor medicamente.

Se poate preveni?

In majoritatea cazurilor, este dificil sa se previna aparitia tinitusului. Cu toate acestea, se recomanda protejarea urechilor cat mai mult posibil de sunete excesiv de puternice. De exemplu, participarea frecventa la concerte de pop-rock si utilizarea frecventa a playerelor portabile de muzica la un volum prea mare pot provoca tulburari de auz nu numai in copilarie, ci si la varsta adulta.

Pe termen lung, expunerea repetata la volume prea mari poate contribui la imbatranirea prematura a organelor auditive si poate duce la surditate la adultii inca tineri. Pentru a evita aceste probleme, cel mai bine este ca oamenii sa asculte muzica la un volum rezonabil si sa participe la concerte echipati cu dopuri pentru urechi (care trebuie purtate in permanenta pentru a fi eficiente).