Sindromul de apnee in somn: diagnostic si tratament

Cand o persoana are apnee in somn, respiratia sa se intrerupe si se reia in mod repetat in timpul somnului

apnee in somn

Cand o persoana are apnee in somn, respiratia sa se intrerupe si se reia in mod repetat in timpul somnului. Simptomele acestui sindrom includ somnolenta in timpul zilei, sforait puternic si somn nelinistit.

Majoritatea persoanelor cu apnee in somn au apnee obstructiva in somn (SASO). Acest lucru se intampla atunci cand exista un blocaj fizic in caile respiratorii superioare. Un alt tip, apneea centrala a somnului apare din cauza unei probleme de semnalizare a sistemului nervos.

Acest lucru se va intampla temporar, dar in mod repetat in timpul somnului.  Apneea de somn netratata poate duce la complicatii precum boli de inima si depresie.

Tratament apnee in somn

Tratamentul vizeaza normalizarea respiratiei in timpul somnului si abordarea oricaror probleme de sanatate care stau la baza. Optiunile vor depinde de cauza si severitatea simptomelor.

Schimbarile stilului de viata

Modificarile stilului de viata sunt esentiale pentru normalizarea respiratiei si sunt primii pasi in tratament. Acestea includ:

  • o dieta sanatoasa pentru inima;
  • dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de somn;
  • limitarea consumului de alcool;
  • renuntarea la fumat;
  • gestionarea greutatii;
  • dormind pe lateral.

Alte optiuni de tratament includ:

  • Terapie continua cu presiune pozitiva a cailor respiratorii (CPAP)

Acesta este principalul tratament pentru apneea in somn. Mentine caile respiratorii deschise oferind usor un flux constant de aer cu presiune pozitiva printr-o masca.

Unele persoane au probleme cu utilizarea aparatului si opresc tratamentul inainte de a obtine vreun beneficiu de durata. Cu toate acestea, multe masuri pot ajuta echipamentul sa fie mai confortabil si perioada de ajustare sa fie cat mai usoara.

  • Dispozitiv de repozitionare mandibulara

Acesta este un aparat oral personalizat, potrivit pentru persoanele cu apnee in somn usoara sau moderata.

Piesa bucala tine maxilarul in pozitie inainte in timpul somnului pentru a extinde spatiul din spatele limbii. Acest lucru ajuta la mentinerea cailor respiratorii superioare deschise, prevenind apneea si sforaitul.

Efectele secundare ale acestui dispozitiv pot include dureri maxilare sau dentare si agravarea potentiala a bolii articulatiilor temporomandibulare.