Conjunctivita la pisici – cauze si simptome

Conjunctivita la pisici este o inflamatie a tesutului care aliniaza interiorul pleoapelor si o parte a globului ocular. Poate afecta un ochi sau ambii si poate avea diverse origini, mai mult sau mai putin grave

conjunctivita la pisici

Conjunctivita la pisici este o inflamatie a tesutului care aliniaza interiorul pleoapelor si o parte a globului ocular. Poate afecta un ochi sau ambii si poate avea diverse origini, mai mult sau mai putin grave.

Conjunctivita la pisici este destul de frecventa. Poate fi contagioasa, dar numai intre pisici. Poate avea diferite cauze, de la un praf simplu in ochi pana la o infectie virala mai grava.

Cauzele conjunctivitei la pisici

Cauzele conjunctivitei sunt variate. Aceste cauze pot fi mai mult sau mai putin grave si pot duce la conjunctivita la un singur ochi sau la ambii. Pisica poate fi alergica la polenuri sau ierburi. Ca si la oameni, acesti alergeni pot declansa conjunctivita tranzitorie. Poate fi, de asemenea, o iritare simpla la contactul cu un fir de praf.

Una dintre cauzele destul de frecvente ale conjunctivitei este coryza. Este o boala dezvoltata in contact cu alte pisici. Una dintre tulpinile virusului, Herpes Virus, declanseaza conjunctivita. Poate fi latent timp de cativa ani si poate aparea in caz de stres sau slabire a pisicii. Pisicile sunt cele mai afectate de aceasta forma de conjunctivita.

Chlamydia este de asemenea inclusa in lista cauzelor conjunctivitei – este deosebit de agresiva si provoaca edem major. Cel mai adesea, conjunctivita nu este grava, dar daca nu este pus in aplicare un tratament intregul ochi poate fi afectat si vederea poate fi afectata.

Simptomele conjunctivitei la pisici

Simptomele conjunctivitei nu sunt intotdeauna aceleasi si variaza in functie de cauza. Daca secretia este groasa, galbuie sau verzuie, atunci o infectie s-a instalat – puroiul se poate forma si impiedica pleoapele sa se deschida complet. Daca este vorba despre o alergie sau iritare cauzata de praf, secretia va ramane destul de limpede. Indiferent de forma de conjunctivita, pisica isi va freca ochii cu labele iar ochiul bolnav poate fi rosu si umflat.

Tratamentul conjunctivitei

In functie de originea conjunctivitei, tratamentul nu va fi acelasi. Cel mai adesea, va trebui sa se administreze picaturi de ochi sau unguent. Daca conjunctivita este cauzata de o alergie, pisica va avea nevoie de medicamente antiinflamatorii sub forma de corticosteroizi. Daca este o infectie, trebuie aplicat unguent oftalmic bactericid. In cele mai grave forme trebuie administrate antibiotice pe langa unguent sau picaturi pentru ochi.