Operatiunea de detartraj in sector 2 prelungeste sanatatea dintilor

Tipuri de tartru si formarea acestuia precum si necesitatea serviciilor de detartraj in sector 2

detartraj Colentina

Una dintre cele mai des solicitate operatiuni in cadrul clinicilor stomatologice este cea de detartraj in sector 2. Tartrul dentar este un complex organic mineral, care se va dovedi aderent pe suprafata dentara sau pe alte structuri solide orale precum lucrari protetice, dar si aparate ortodontice. Aparitia tartrului rezulta din mineralizarea placii bacteriene si contine alaturi de componente organice minerale si alte substante si bacterii daunatoare.

Tipuri de tartru si formarea acestuia precum si necesitatea serviciilor de detartraj in sector 2

Dupa localizare, tartrul se poate imparti in doua categorii: supragingival si subgingival. Dieta are un rol foarte important in formarea tartrului precum si in igiena orala a pacientului.

Depunerea tartrului este influentata de consistenta alimentelor mai mult decat de continutul lor. Concret, alimentele dure cu actiune mecanica pronuntata intarzie formarea tartrului. S-a constatat chiar ca deficienta vitaminelor A, B6 si PP, precum si consumul de alimente bogate in calciu, proteine si glucide favorizeaza aparitia tartrului. Pe de alta parte, vitamina C in aport mare luata din alimente scade cantitatea tartrului.

Tartrul se depune de la cele mai fragede varste, iar primul care apare este cel supragingival. Atat medicii specialisti, cat si sursele online Elveto-Dent.ro recomanda pacientilor care fumeaza detartrajul efectuat de doua ori pe an, iar pacientilor nefumatori detartrajul efectuat o data pe an.

Rolul detartrajului si periajului profesional

Procedurile de detartraj si de periaj profesional pot fi efectuate numai de catre un medic dentist specialist sau de catre un igienist. Primul pas presupune inlaturarea depunerilor de placa bacteriana si de tartru folosind un aparat de detartraj cu ultrasunete si instrumente manuale pentru a indeparta cele mai persistente ramasite.

Detartraj in sector 2 | Elveto-Dent.ro

detartraj in sector 2

Ulterior, se lustruiesc dintii pentru ca acestia sa aiba o suprafata cat mai neteda. Dintii devin netezi si stralucitori, dar lustruirea nu este doar o procedura cosmetica, ci si de netezire a micilor imperfectiuni si zone cu textura aspra de pe suprafata dintilor astfel incat se reduce tendinta de aderare a placii bacteriene.

Detartrajului este completat intotdeauna de un periaj profesional cu o substanta abraziva, iar dentistul va sfatui intotdeauna pacientii cat de frecvent trebuie sa mearga la detartraj si la lustruire tinand cont de faptul ca procedura de curatare profesionala este menita sa completeze o rutina adecvata zilnica de igiena orala, nu sa o inlocuiasca.