Sfaturi pentru cresterea copiilor independenti, responsabili si fericititei

De ce unii copii au dificultati enorme sa faca fata chiar si celor mai mici esecuri, in timp ce altii par sa depaseasca mai usor obstacolele

cresterea copiilor

Cresterea copiilor independenti, responsabili si fericiti ar trebui sa faca parte din obiectivul fiecarui parinte. Multi ar spune ca depinde de modul in care este inteleasa autonomia la copii.

In general, cresterea copiilor independenti inseamna a le oferi instrumentele de care au nevoie pentru a putea lua deciziile potrivite pentru ei. Inseamna si cresterea increderii in capacitatea lor de a reusi sa finalizeze ceea ce si-au propus.

Parintii pot doar sa ofere sfaturi sau indrumari bune, dezvoltarea finala a personalitatii individului trebuie sa stea in propriile lui maini. Aceasta inseamna ca asigurarea unui mediu potrivit poate ajuta copilul sa dezvolte abilitati importante care sa usureze tranzitia de la copilarie la adolescenta (si la varsta adulta).

Majoritatea parintilor isi doresc sa aiba copii fericiti si impliniti in viata. Potrivit stiintei, exista mai multe modalitati de a ajunge acolo. Vestea buna este ca probabil ei practica deja unele dintre aceste abordari, iar celelalte vor fi usor de implementat acasa.

  • Concentrare asupra efortului sau

De ce unii copii au dificultati enorme sa faca fata chiar si celor mai mici esecuri, in timp ce altii par sa depaseasca mai usor obstacolele?

Dezvoltarea unei mentalitati de crestere il invata pe copil ca are capacitatea de a schimba majoritatea situatiilor din viata – ca poate actiona mai degraba decat sa sufere. Acest lucru il ajuta sa inteleaga ca succesul necesita munca, efort si strategii specifice si ca rareori este doar o chestiune de talent sau noroc.

  • Participarea la treburile casnice ajuta la intarirea copiilor

Multi parinti inca mai cred ca odraslele lor nu trebuie sa participe la treburile casnice. Insa a face totul pentru copil ii creeaza dependenta si il impiedica sa dezvolte increderea care vine odata cu capacitatea de a face chiar si cele mai banale lucruri. Incurajarea copiilor sa participe la treburile casnice adecvate varstei poate avea un impact pozitiv mai tarziu in viata lor.

Lasarea copiilor sa se plictiseasca ii face mai independenti, creativi si responsabili Interventia parintilor nu este intotdeauna benefica atunci cand copiii se prefac ca sunt plictisiti.

Potrivit unui studiu, copiii au nevoie de liniste atunci cand nu fac nimic. Au nevoie de timp pentru a-si imagina si urmari propriile reflectii, pentru a-si asimila experientele prin joc sau pur si simplu pentru a observa lumea din jurul lor.

Acesta este motivul pentru care este important sa se ofere un „cadru constructiv de plictiseala” care sa le permita gestionarea timpului dupa bunul plac.