Energia solară şi maşinile – sunt compatibile sau nu?

Anul acesta, cea de-a patra maşină a echipei, Stella Era, a fost arătată publicului larg. Conform testului WLTP, acesta este capabilă să circule 1200 de kilometri cu patru ocupanţi la bord.

Energia solară

Energia solară şi maşinile – sunt compatibile sau nu?

Cantitatea de putere emisă într-o singură oră de soare reprezintă mai mult decât consumul întregii planete într-un an. Această concluzie a fost schiţată de un grup de academicieni care cercetează impactul soarelui asupra vieţii oamenilor. Din dorinţa de a profita cât mai mult de resursele de energie regenerabile, echipa Solar Eindhoven, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven au pus bazele unui proiect care promite lansarea uneia dintre cele mai avansate maşini încărcate cu energie solară.

În fiecare alt an, aceştia dezvoltă o nouă maşină solară – începând cu modelul Stella, în 2013, o maşină cu patru locuri şi cu o rază de acţiune de 650 km; modelul Stella Lux în 2015, care ar putea parcurge o distanţă de 1000 de kilometri; şi modelul Stella Vie în 2017, care are o rază de acţiune de 1000 de kilometri, cinci locuri şi este legală din punctul de vedere al normelor rutiere în vigoare în prezent.

Anul acesta, cea de-a patra maşină a echipei, Stella Era, a fost arătată publicului larg. Conform testului WLTP, acesta este capabilă să circule 1200 de kilometri cu patru ocupanţi la bord. Cu o oarecare optimizare, echipa speră ca maşina să parcurgă până la 1800 de kilometri. Maşina urmează să se îndrepte spre Australia în luna octombrie, pentru a-şi apăra la titlul „Cruiser”, pus la bătaie în cadrul competiţiei World Solar Challenge, câştigat de toate cele trei predecesoare ale sale.

Există deja un prototip care promite să schimbe faţa industriei automobilelor. Modelul Lightyear One are peste cinci metri lungime şi aproape doi metri lăţime, dispune de cinci locuri şi este capabil să parcurgă 725 de kilometri, conform testului WLTP. La fel ca omologii săi, acoperişul şi capota sunt acoperite în întregime de cinci metri pătraţi de celule solare necesare procesului de încărcare.

Compania intenţionează să construiască 500 de modele Lightyear One, care momentan sunt disponibile pentru a fi rezervate online cu un depozit de 119.000 de euro – preţul total fiind de 149.000 de euro – şi care vor fi livrate în 2021, maşina acţionând ca model halo pentru tehnologia sa solară. Au fost deja vândute peste 100 de exemple, iar curioşii abia aşteaptă să o vadă în acţiune.