Ce este psoriazisul si cat de periculoasa este aceasta afectiune

Psoriazisul poate fi recunoscut dupa aspectul de piele ingrosata, dupa portiunile de piele descuamata sau foarte uscata, crapata, sangeranda. Pacientii pot resimti durere, senzatie de arsura si de mancarime la nivelul plagilor psoriazice

psoriazisul

Una dintre cele mai des intalnite boli ale pielii este psoriazisul. Cunoscuta ca fiind o afectiune cronica, psoriazisul are nevoie de ingrijire foarte atenta. Aceasta se manifesta prin simptome ce pot sa difere de la o persoana la alta, tinand cont nu numai de aspectul eruptiilor, ci si de frecventa aparitiei si reaparitiei acestora.

Psoriazisul poate fi recunoscut dupa aspectul de piele ingrosata, dupa portiunile de piele descuamata sau foarte uscata, crapata, sangeranda. Pacientii pot resimti durere, senzatie de arsura si de mancarime la nivelul plagilor psoriazice, unghiile fiind crapate si ingrosate, iar articulatiile dureroase.

Cum se manifesta psoriazisul

Exista mai multe forme de psoriazis si, din cauza acestui lucru, plagile pot sa apara pe diferite zone ale corpului, nefacand exceptie zona genitala, sanii, scalpul si mucoasele. Aceste plagi apar sau revin dupa cateva luni sau saptamani, apoi dispar si reapar dupa o perioada de timp. Plagile de psoriazis trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru pacienti, care sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta la medicul dermatolog pentru un consult si un tratament adecvat. Si tratamentele naturiste realizate in paralel pot avea succes si sanse mari de reusita, ajutand la atenuarea simptomelor.

Din pacate, nu exista inca un tratament care sa vindece complet psoriazisul. Medicii pot recomanda unguente cu corticosteroizi, retininoizi sau acid salicilic si vitamina D. Pacientii pot face in paralel si fototerapie cu raze ultraviolete si cu laser. Tratamentele minim invazive sunt recomandate la inceput, efectele tratamentelor alopate fiind imprevizibile de la persoana la persoana, in functie de modul de functionare al sistemului imunitar.

Psoriazisul este declansat si agravat de infectii precum candidoza, amigdalita, stres, frig, fumat, alcool, medicamente. Multe persoane nici nu stiu sa recunoasca plagile de psoriazis, mai ales ca acestea pot lua mai multe forme, si se prezinta foarte tarziu la medic. Din pacate, aceste persoane sunt condamnate sa traiasca intreaga viata cu o afectiune cu caracter imprevizibil, insa care poate fi tinuta sub control. Psoriazisul este o afectiune care poate afecta calitatea vietii, durerile si mancarimile ducand adesea la lipsa somnului, depresii, tristete si stima de sine scazuta.