Candidoza – o infectie fungica vaginala

Candidoza este un tip de infectie fungica vaginala cauzata de ciuperca candida

infectie fungica

Candidoza este o infectie fungica vaginala. Aproape fiecare femeie a suferit de candidoza cel putin o data in viata. Atat adultii, cat si copiii sufera de candidoza. Care sunt cauzele, simptomele si tratamentul candidozei?

Ce este candidoza?

Candidoza este un tip de infectie fungica vaginala cauzata de ciuperca candida. Remiterea simptomelor bolii nu este o dovada sigura ca o persoana a fost vindecata de candidoza. Uneori tratamentul dureaza mult timp si nu trebuie intrerupt pana cand boala nu este complet vindecata.

In caz contrar, este posibil sa se dezvolte candidoza cronica. Boala poate aparea nu numai in vagin si organele genitale externe, ci si in tot corpul in pliurile pielii.  S-a dovedit stiintific ca femeile care sufera de candidoza cronica sunt de cateva ori mai expuse riscului de boli cu transmitere sexuala.

Potrivit cercetarilor, mai mult de 60% dintre femei sunt purtatoare de ciuperci vaginale, dar doar o parte dintre ele sunt predispuse la candidoza. Microorganismele din vagin sunt necesare pentru a proteja impotriva microbilor externi care cauzeaza boli.

Perturbarea echilibrului si numarul maxim al acestor microorganisme duce la candidoza a bolii. Pentru reproducerea ciupercii sunt necesari mai multi factori.

Care sunt simptomele candidozei?

Candidoza este insotita de simptome precum o secretie alba abundenta, arsuri la urinare, mancarime, roseata si umflaturi in jurul intrarii in vagin. Simptomele candidozei se agraveaza inainte de menstruatie.

Fluxul alb este albicios, exista pete albe pe partile laterale ale vaginului. Simptomele candidozei sunt, de asemenea, durere in timpul actului sexual.

Ce cauzeaza candidoza?

Candidoza este adesea cauzata de poluare si igiena precara, un sistem imunitar slab, antibiotice si utilizarea de geluri de dus si parfumuri intime. Persoanele cu diabet, femeile insarcinate si cele care folosesc contraceptive si fac sex intens sunt, de asemenea, predispuse la candidoza.

Candidoza infectiei fungice poate fi transmisa si prin contact sexual. De obicei, la barbati aceasta boala este asimptomatica, adesea motivul pentru care nu se iau masuri de precautie, iar boala se transmite rapid unui partener sexual.