Dieta South Beach

Dieta incurajeaza consumul ridicat de proteine, deoarece s-a demonstrat ca proteina arde mai multe calorii in timpul digestiei decat carbohidratii sau grasimile.

dieta bogata in proteine

Aceasta este o dieta bogata in proteine si carbohidrati, dar cu un continut scazut de grasime si care s-a dovedit ca produce scaderi in greutate si ca reduce factorii de risc pentru bolile de inima.

Dr. Arthur Agatston, un fost cardiolog interesat sa-i ajute pe pacientii sai sa piarda in greutate fara sa le fie foame, a pus bazele unui regim care a ajuns sa fie urmat de milioane de femei din lumea intreaga. Agatston aprecia anumite aspecte ale dietei Atkins, dar era ingrijorat de faptul ca utilizarea nerestrictionata a grasimilor saturate ar putea creste riscul bolilor de inima. De aceea, la mijlocul anilor 1990, a creat o dieta bogata in carbohidrati, cu continut scazut de grasimi, dar bogata in proteine, numita Dieta South Beach, datorita zonei din Florida de Sud unde practica medicina dr. Agatston.

Desi prima etapa a dietei este scazuta in carbohidrati si foarte scazuta in grasimi, aceasta devine mai putin restrictiva in fazele 2 si 3, care permit consumarea unor cantitati limitate din toate tipurile de alimente slab procesate, mentinand, in acelasi timp, aportul de proteine ​​ridicat. Dieta incurajeaza consumul ridicat de proteine, deoarece s-a demonstrat ca proteina arde mai multe calorii in timpul digestiei decat carbohidratii sau grasimile.

In plus, proteina stimuleaza eliberarea de hormoni care suprima foamea si poate ajuta la obtinerea unui sentiment de satietate timp de cateva ore. O perspectiva noua in domeniu, bazata pe 24 de studii, a aratat ca dietele bogate in proteine si cu continut redus de grasimi au condus la o scadere mai mari a greutatii, a nivelului grasimilor si al trigliceridelor si au contribuit la o mai buna retentie a masei musculare decat alte diete, mai mult sau mai putin celebre.

Exista numeroase rapoarte anecdotice privind pierderea in greutate cu ajutorul Dietei South Beach, inclusiv un studiu ce a urmarit evolutia pacientilor pe o perioada de 12 saptamani. In aceasta perioada, adultii pre-diabetici au pierdut in medie 11 kg si si-au miscsorat talia cu pana la 2 centimetri. In plus, acestia au prezentat o reducere a nivelului de insulina si o crestere a colecistocininei (CCK), un hormon care da sentimentul de satietate. Desi dieta este nutritiva in general, aceasta necesita o restrictie drastica a grasimilor saturate si incurajeaza utilizarea uleiurilor vegetale si a semintelor, ceea ce poate duce la aparitia unor probleme de sanatate.