Scleroza multipla – cauze si simptome

Scleroza multipla (SM) este o boala cronica ce implica sistemul nervos central. Sistemul imunitar ataca mielina, care este stratul protector din jurul fibrelor nervoase

scleroza multipla

Scleroza multipla (SM) este o boala cronica ce implica sistemul nervos central. Sistemul imunitar ataca mielina, care este stratul protector din jurul fibrelor nervoase. Aceasta provoaca inflamatii si leziuni. Persoanele cu aceasta boala prezinta o gama larga de simptome. Ele pot varia de la o persoana la alta. De asemene, se pot schimba in ceea ce priveste severitatea lor, de la an la an, luna la luna si chiar zi la zi. Doua dintre cele mai frecventa simptome sunt oboseala si dificultatile de mers. Aproximativ 80% dintre persoanele cu scleroza multipla raporteaza ca se simt foarte obosite. Oboseala care apare cu ea poate deveni debilitanta, afectandu-i persoanei capacitatea de a lucra si de a-si indeplini sarcinile zi de zi. Dificultatile de mers pot aparea din mai multe motive: amorteala picioarelor, dificultati de echilibru, slabiciune musculara si oboseala coplesitoare.

Alte simptome destul de frecvente ale sclerozei multiple includ: dureri acute sau cronice, tremurat, probleme cognitive care implica memorie, concentrare si abilitati de rezolvare a problemelor. Afectiunea pot duce si la tulburari de vorbire. Majoritatea persoanelor cu scleroza multipla gasesc modalitati de a-si gestiona simptomele si de a functiona bine. O dieta bine echilibrata, bogata in nutrienti si fibre, poate ajuta foarte mult o persoana sa isi gestioneze starea generala de sanatate. Este recomandata evitarea grasimilor saturate, nesaturate, carnea rosie, alimente si bauturi bogate in zahar, alimente bogate in sodiu si alimente puternic procesate.

Exercitiile fizice periodice sunt si ele extrem de importante pentru sanatatea fizica si psihica. Daca miscarea fizica este dificila, inotul poate fi o alta optiune la fel de buna. Unele clase de yoga sunt concepute doar pentru cei care au scleroza multipla. Pe masura ce oamenii imbatranesc, unele dizabilitati din scleroza multipla pot deveni mult mai accentuate. Daca cei afectati au probleme de mobilitate, caderea poate prezenta un risc crescut de fracturi osoase. Artrita si osteoporoza pot complica problemele.

Cum este diagnosticata scleroza multipla?

Medicul va trebui sa efectueze un examen neurologic si o serie de alte teste pentru a determina daca o persoana are sau nu scleroza multipla. Testele de diagnosticare pot include urmatoarele: examinarea RMN, punctia lombara si analize de sange. Este o afectiune pe tot parcursul vietii.