Ce durata de viata are o baterie auto?

Bateria unei masini se incarca si are rolul de a furniza curentul electric necesar pentru functionarea normala a autoturismului, insa proprietarii trebuie sa cunoasca cateva lucruri despre durata de viata baterie auto inainte de a face o investitie in acest sens

baterie auto

Bateria unei masini se incarca si are rolul de a furniza curentul electric necesar pentru functionarea normala a autoturismului, insa proprietarii trebuie sa cunoasca cateva lucruri despre durata de viata baterie auto inainte de a face o investitie in acest sens. Bateria auto se regaseste in blocul motor al autovehiculului si are ca si principal scop stocarea energiei electrice prin intermediul unui proces chimic. Bateria este formata dintr-un acumulator cu noua placi pozitive si negative unite cu ajutorul unei punti. Fiecare punte se afla intr-un compartiment cu o solutie electrolitica, iar combinarea placilor de plumb cu aceasta solutie produce o reactie chimica ce genereaza curent electrolitic.

Principalele functii si durata de viata baterie auto

Principala sarcina a bateriei auto este aceea de a furniza energia necesara pentru a porni motorul starter al autoturismului care este incarcat cu ajutorul unui alternator. Bateria auto sustine alternatorul cand nu mai poate furniza curentul necesar altor consumatori electrici, precum accesoriile de confort si de siguranta.

Ceea ce inseamna ca bateria auto este responsabila nu numai de sistemul de aprindere a motorului, ci si de alimentarea echipamentelor electrice cand masina este oprita. Cat timp tine bateria auto? Conducatorii auto nu se pot lua numai dupa durata de viata recomandata de specialisti si de producatori, ci trebuie sa acorde o atentie deosebita semnalelor de oboseala pentru a evita complicatiile ulterioare. Bateriile imbatranite pot genera o pornire mai energica si o descarcare puternica de curent, deoarece nu mai functioneaza in mode corespunzator. In cele mai multe cazuri, se aprinde martorul luminos de pe bord ce indica faptul ca bateria este goala.

Aceste semnale trebuie verificate deoarece, daca bateriile sunt slabite sau oxidate de vibratii sau de trecerea timpului, vor produce defectiuni electrice intermitente. Cand bateria auto ajunge la sfarsitul duratei de functionare, va fi dificil de pornit motorul si se va produce o defectiune ce determina incapacitatea sistemului de a mai porni.

Durata medie de viata a bateriei este in medie de patru ani, dar exista si situatii ce pot produce o uzura timpurie a acesteia. In cazul bateriilor cu gel, durata de viata este de 10-12 ani.