Sarea roz de Himalaya este mai buna decat sarea obisnuita?

Sarea roz de Himalaya este un tip de sare care are culoarea naturala roz. Multi oameni sustin ca este plina cu minerale si ofera beneficii incredibile pentru sanatate

sarea roz

Sarea roz de Himalaya este un tip de sare care are culoarea naturala roz. Multi oameni sustin ca este plina cu minerale si ofera beneficii incredibile pentru sanatate. Din aceste motive, sarea roz de Himalaya este adesea considerata a fi mult mai sanatoasa decat sarea de masa obisnuita.

Cu toate acestea, exista putine cercetari privind sarea roz de Himalaya si unele persoane insista ca aceste afirmatii despre sanatate nu sunt altceva decat speculatii. Acest articol analizeaza diferentele cheie intre sarea roz Himalaya si sarea obisnuita si evalueaza dovezile pentru a decide ce tip de sare este mai sanatoasa.

Ce este sarea roz de Himalaya?

Sarea roz de Himalaya este o sare de culoare roz extrasa din mina de sare Khewra, care este situata in apropierea Himalaya din Pakistan. Sarea este extrasa manual si prelucrata minim pentru a produce un produs care nu contine aditivi si este considerat a fi mult mai natural decat sarea de masa.

Unii oameni estimeaza ca poate contine pana la 84 de minerale si oligoelemente diferite. De fapt, tocmai aceste minerale, in special fierul, ii confera culoarea roz caracteristica.

Sarea roz de Himalaya contine mai multe minerale

Atat sarea de masa, cat si sarea roz Himalaya constau in cea mai mare parte din clorura de sodiu, dar sarea roz Himalaya are pana la 84 de alte minerale si oligoelemente. Acestea includ minerale comune, cum ar fi potasiu si calciu, precum si minerale mai putin cunoscute, cum ar fi strontiu si molibden.

Un studiu a analizat continutul de minerale al diferitelor tipuri de saruri, inclusiv sarea roz de Himalaya si sarea obisnuita de masa.

Mai jos este o comparatie a mineralelor cunoscute gasite intr-un gram din cele doua saruri:

Sare roz Himalaya

Sare de masa

Calciu (mg)

1.6

0.4

Potasiu (mg)

2.8

0.9

Magneziu (mg)

1.06

0.0139

Fier (mg)

0.0369

0.0101

Sodiu (mg)

368

381

Dupa cum se vede, sarea de masa poate avea mai mult sodiu, dar sarea roz de Himalaya contine mai mult calciu, potasiu, magneziu si fier. Cu toate acestea, cantitatile acestor minerale in sare roz Himalaya sunt foarte mici.