Actul sexual dupa nastere – sfaturi

Dupa aproximativ 9 luni de activitate sexuala redusa in timpul sarcinii, un cuplu poate fi gata sa reia actul sexual dupa nastere la scurt timp.

actul sexual

Dupa aproximativ 9 luni de activitate sexuala redusa in timpul sarcinii, un cuplu poate fi gata sa reia actul sexual dupa nastere la scurt timp.

In general, un cuplu ar trebui sa evite relatiile sexuale mai devreme de 4-6 saptamani, dupa nasterea naturala sau cezariana. Daca o femeie a avut o nastere prin cezariana, medicul va recomanda probabil ca un cuplu sa astepte pana la vizita postpartum de 6 saptamani, inainte de a relua activitatea sexuala.

Dupa nastere, corpul unei femei intra intr-o faza de vindecare atunci cand sangerarea se opreste si colul uterin se inchide. Avand un act sexual prea devreme, in special in primele 2 saptamani, creste riscul de hemoragie postpartum sau de infectie uterina.

In timp ce unele cupluri ar putea fi dornice sa faca sex cat mai curand posibil, actul sexual se poate simti semnificativ diferit in primele luni dupa sarcina.

Din cauza nivelului scazut de estrogen care se afla in perioada postpartum, multe femei prezinta uscaciune vaginala, acest fapt ducand la un disconfort in timpul actului sexual. Acest lucru ar putea continua si dupa perioada de 4 pana la 6 saptamani, pentru femeile care alapteaza.

Pasii care pot reduce sexul dureros sau dispareunia dupa sarcina includ:

– controland profunzimea penetrarii cu pozitii sexuale variate;

– cresterea lubrifierii vaginale;

– luand medicamente pentru durere;

– golirea vezicii urinare;

– facand o baie calda.

Sexul dupa o nastere se poate simti diferit din cauza tonusului muscular vaginal redus si capacitatii limitate de intindere a acestuia. Insa, acest lucru este adesea temporar.

De asemenea, diferiti factori, cum ar fi genetica, marimea copilului, numarul nasterilor anterioare, pot modifica modul in care vaginul se simte postpartum.

Cat de repede pot ramane din nou gravida dupa ce am nascut?

Daca mamica nu alapteaza, menstruatia poate sa apara dupa 6-8 saptamani de la nastere sau chiar mai repede. Daca alapteaza, menstruatia poate sa nu se reia decat dupa cateva luni, unele mame avand o noua menstruatie abia in momentul intarcarii.

Sansele de a de a ramane din nou gravida, sunt foarte scazute in primele 6 saptamani de la nastere. Totusi perioada exacta in care reapare ovulatia este foarte greu de estimat, variind de la o femeie la alta.