Vaginita atrofica post-menopauza – sfaturi

Scaderea nivelului de estrogen la femei poate duce la vaginita atrofica post-menopauza. Din fericire, exista cateva sfaturi care sa le ajute in acest sens

vaginita atrofica

Scaderea nivelului de estrogen la femei poate duce la vaginita atrofica post-menopauza. Din fericire, exista cateva sfaturi care sa le ajute in acest sens.

Vaginita atrofica, cunoscuta si sub denumirea de atrofie vaginala, este o afectiune care se caracterizeaza prin subtierea peretilor vaginului. Acest lucru se datoreaza scaderii nivelului de estrogen, hormonii cheie pentru a mentine vaginul lubrifiat si elastic. Tratamentul pentru aceasta afectiune are ca scop imbunatatirea simptomelor si a cauzei de baza. Prin urmare, medicul poate sfatui utilizarea lubrifiantilor pentru a trata uscaciunea, precum si terapia de inlocuire a hormonilor. Estrogenii pot fi administrati oral sau topic.

Pe langa urmarea tratamentului prescris de medic, exista un set de masuri care ajuta la ameliorarea simptomelor sale.

Purtati lenjerie de bumbac

Femeile care sufera de vaginita atrofica post-menopauza au mai multe sanse sa dezvolte infectii vaginale cronice, precum si complicatii urinare. De aceea, una dintre primele recomandari pentru a face fata acestei afectiuni este sa poarte lenjerie de bumbac.

Lenjeria de acest tip imbunatateste circulatia aerului in jurul zonei intime. In plus, spre deosebire de tesaturile sintetice, ea nu pastreaza in general umiditatea.

Legatura dintre vaginita atrofica post-menopauza si sexualitatea

Scaderea nivelului de estrogen poate afecta calitatea vietii sexuale, deoarece femeile tind sa experimenteze durere si disconfort in timpul sexului. Cu toate acestea, mentinerea unei vieti sexuale active poate fi benefica pentru cazurile de atrofie vaginala.

Intr-adevar, actul sexual ajuta la imbunatatirea circulatiei in vagin, ceea ce promoveaza umiditatea naturala a acestuia. Desi nu are niciun efect asupra productiei de hormoni, sexul imbunatateste sanatatea organelor genitale.

Luati suplimente pentru a face fata vaginitei atrofice post-menopauza

Plantele si suplimentele nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt eficiente in imbunatatirea simptomelor atrofiei vaginale. De exemplu, uleiul de catina a functionat bine ca o alternativa la terapia traditionala cu estrogen.

Imbunatatirea nutritiei

Alimentatia adecvata contribuie la reglarea productiei de hormoni si, prin urmare, imbunatateste lubrifierea naturala a vaginului.