Anorexia si bulimia pot pune viata in pericol. Desi nu li se acorda suficienta atentie, statisticile arata ca sunt pe locul 2 (dupa dependenta de droguri) ca mortalitate la o varsta frageda.
Cuvantul „anorexie” este de origine greaca si inseamna lipsa poftei de mancare.
Boala se caracterizeaza prin abstinenta sau refuz complet de a manca voluntar. Anorexia este o teama puternica de a creste in greutate si este frecvent intalnita in special la adolescente si la femeile tinere.
Fata, care sufera de anorexie, mananca cu greu din cauza ororii de a se ingrasa, numara caloriile si gramele, apoi incepe exercitiile fizice intense, pentru ca nimic sa nu se „lipeasca” de ea. Oricat de mult ar slabi, fetele cu anorexie nu vor sa creada ca sunt slabe.
Bulimia este un cuvant de origine greaca si inseamna „foame de bou”. In bulimie, fata inghite cantitati mari de mancare si apoi scapa de ceea ce a inghitit prin varsaturi fortate sau luand laxative. Aceasta afectiune afecteaza fetele si tinerele.
Cel mai adesea, fetele dezvolta tulburari de alimentatie intre 11 si 25 de ani. Aceasta este epoca marilor schimbari – atat in gandire, cat si fizic. Si atunci multe fete se simt confuze. In efortul de a controla schimbarile rapide care au loc, unele fete impun un control puternic asupra dietei lor.
In acelasi timp, in perioada pubertatii, fetele se ingrasa. Astfel, teama de a fi supraponderal poate deveni o manie periculoasa. De foarte multe ori, tulburarile de alimentatie merg mana in mana cu depresia si stima de sine scazuta.
Tulburarile de alimentatie sunt asociate cu probleme emotionale grave. Obsesia greutatii le impiedica pe fete sa se concentreze pe lucruri mai constructive. Prin urmare, fetele cu anorexie sau bulimie se izoleaza si stau departe de ceilalti, iar vinovatia alterneaza cu depresia.
Daca exista rude sau cunostinte care prezinta unele dintre simptomele de mai sus, trebuie luate masuri imediat. Adesea pacientii nu constientizeaza ca ceva este in neregula cu ei, iar consecintele pot fi fatale.