Exista multe tipuri de ingrasaminte. Ele se impart in 2 mari categorii: ingrasaminte anorganice (sau chimice) si ingrasaminte organice (sau naturale). Macronutrientii, nutrientii secundari si oligoelementele provin din diferite surse. Astfel, azotul este prezent in sangele uscat care este un ingrasamant organic si in gunoiul de urzica care este considerat un ingrasamant ecologic.
Fosforul provine din roci de fosfat, deci este un ingrasamant mineral, dar se gaseste si in pulberea osoasa, care este un ingrasamant organic. Acelasi lucru este valabil si pentru potasiu. Fara a uita ca N, P si K pot proveni si din industria chimica. Prin urmare, nu prin compozitia lor se poate recunoaste un astfel de tip de ingrasamant, ci mai degraba prin fabricarea sau originea lor.
- Ingrasamintele chimice
Acestea sunt produse sintetice fabricate din elemente chimice.
- Ingrasamintele organice
Sunt de origine animala (oase de pulbere sau oase de peste, sange uscat, corn zdrobit, guano) sau vegetala (alge, gunoi de grajd, cenusa, reziduuri de sfecla de zahar etc.).
Acestea sunt ingrasaminte care se difuzeaza lent si trebuie transformate de microorganisme in sol pentru a fi asimilate de plante.
- Ingrasaminte minerale
Acestea provin din depozite naturale de minerale inerte, cum ar fi potasiu sau fosfatul. Dar de cele mai multe ori sunt de fapt realizate din elemente chimice. Dar se mai gasesc si pulberi de roci granitice sau bazaltice care sunt ingrasaminte naturale bogate in substante nutritive si oligoelemente.
- Ingrasaminte ecologice sau naturale
Acestea sunt ingrasaminte minerale naturale, ingrasaminte organice atunci cand sunt derivate din materiale naturale vegetale sau animale. Maceratul de urzica este considerat ingrasamant ecologic.
- Gunoi de grajd verde
Acestea sunt plante cu crestere rapida (trifoi, lucerna, lupin, fasole etc.) care sunt semanate si apoi ingropate la fata locului pentru a oferi un ingrasamant natural bogat in materie organica. Pe masura ce se descompun, elibereaza materie organica fertilizanta. Gunoiul de grajd verde este utilizat in principal in gradina de legume sau inainte de a instala o peluza sau paturi de flori.
- Compostul
Este atat ingrasamant, cat si un amendament care imbunatateste calitatea solului.