Stockholm: 5 insule pentru un arhipelag

Stockholm

Aflata pe un sublim arhipelag, intre lacul Malaren si Marea Baltica, capitala suedeza a stiut cum sa isi conserve intreaga sa frumusete. Din cele 30.000 de insule, insulite sau recife, 150 sunt locuite. Iata cele mai frumoase dintre ele.

Vaxholm, cea mai apropiata

Cu micul sau port (aglomerat in zilele insorite) si padurea de pini (mai linistita, cu plajele sale), “capitala” arhipelagului este ca o carte postala: case din lemn, strazi pietruite si o fortareata-muzeu pe insulita sa, care aminteste de rolul militar al insulelor. Cel mai bun lucru de facut? Plimbarea in jurul insulelor (10 km, 4 ore) pentru a se bucura mai mult de ele. Se afla la 25 km nord-est de Stockholm; 1 ora cu barca de la Strandvägen.

Värmdö, cea mai culturala

O insula draga suedezilor, pentru fabrica de portelan (1825) din Gustavsberg. Orasul adaposteste acum un complex cultural dedicat ceramicii, cu un muzeu, un magazin al fabricii, mestesugari si cafenele. Designerul port-bebe BabyBjörn a deschis Artipelag, o fundatie de arta si design. La 25 km est de Stockholm; 30 de minute cu autobuzul de la Slussen.

Grinda, insula de la malul marii

Grinda este locul potrivit pentru a face o baie, cu plajele sale de nisip si golfuletele stancoase. Aici a fost infiintata prima statiune balneara din Stockholm in anii 1940, dupa cum o dovedesc numeroasele cabane din lemn de inchiriat, unele cu sauna privata. Arta de a trai suedeza… La 50 km nord-est de Stockholm; 2 ore cu barca de la Strandvägen.

Sandhamn, cea mai renumita

Serialul de televiziune Murder on Sandhamn i-a conferit o expunere internationala, dar insula pare atemporala – bine, in afara sezonului, cand Trouville-ul local este linistit si departe de cursele de vara. Mirosul de Suedia eterna pluteste peste casele rosii de o parte si peste plajele salbatice de cealalta parte.

Utö, cea mai salbatica

Aceasta este cea mai mare dintre insulele locuite, cea mai insorita (cea mai sudica) si una dintre cele mai bine conservate. Trei motive intemeiate pentru a merge acolo, promisiunea unor plimbari frumoase (o poteca urmareste coasta nordica, 15 km, sau 5 ore dus-intors), caiac-canoe sau ciclism, intre plaje cu ape cristaline pe de o parte, platouri stancoase pe de alta parte, si o priveliste uluitoare asupra Marii Baltice.