Nuci de macadamia – beneficii

Exista 9 specii de nuci de macadamia in intreaga lume, dar doar 2 dintre ele sunt comestibile si cultivate pe scara larga

nuci de macadamia

Exista 9 specii de nuci de macadamia in intreaga lume, dar doar 2 dintre ele sunt comestibile si cultivate pe scara larga. Acestea includ soiurile:

  • Macadamia integrifolia – caracterizata printr-o coaja neteda;
  • Macadamia tetraphylla – coaja este aspra;

Valorile nutritive ale nucilor de macadamia

Nucile de macadamia sunt in primul rand o sursa bogata de proteine ​​valoroase, fier, tiamina, riboflavina, niacina si folat. De asemenea, contin cantitati moderate de zinc, cupru, calciu, fosfor, potasiu si magneziu.  Acestea sunt recomandate datorita continutului ridicat de antioxidanti, in principal polifenoli, precum si flavone si seleniu.

Principalele beneficii pentru sanatate

Exista un acord clar in randul dieteticienilor ca un consum regulat de nuci de macadamia are un efect pozitiv asupra mentinerii sanatatii.

Protectia impotriva bolilor de inima

Nucile de macadamia, desi sunt bogate in grasimi, nu contin colesterol. Mai mult decat atat, ele ajuta la scaderea nivelului sau si, astfel, contribuie la protejarea sistemului cardiovascular.

In primul rand, acestea sunt bogate in acizi grasi mononesaturati sanatosi, care ajuta la protejarea inimii intr-un mod natural, reducand, de asemenea, colesterolul si ajutand la curatarea arterelor. Nucile de macadamia reduc, de asemenea, continutul de trigliceride din organism, reducand riscul de a dezvolta boli coronariene.

Un impuls de sanatate sistemului nervos

Nutrientii continuti in nucile de macadamia sunt excelenti pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si a creierului. Cuprul pe care il contin ajuta, printre altele in productia de neurotransmitatori, substante chimice pe care celulele creierului le folosesc pentru a trimite mesaje.

Acizii grasi valorosi, cum ar fi omega-3, sunt, de asemenea, nutrienti esentiali si o componenta regenerativa pentru tesutul cerebral.

Sanatatea oaselor

Fosforul din nucile de macadamia are multe functii importante, inclusiv mineralizarea oaselor si a dintilor, precum si absorbtia si transportul nutrientilor.

Calciul pe care il contin este elementul de baza al oaselor si al dintilor. De asemenea, manganul sustine perfect reconstructia si regenerarea tesutului osos, gratie caruia scheletul poate ramane puternic, odata cu trecerea anilor.  De asemenea, acizii grasi omega-3 protejeaza in mod natural impotriva osteoporozei si amelioreaza simptomele artritei.

Prevenirea proceselor de imbatranire

Un alt beneficiu pentru sanatate al nucilor de macadamia este continutul ridicat de flavonoide. Acestea previn deteriorarea celulelor si le protejeaza impotriva toxinelor din procesele metabolice naturale si din mediul extern.

In organism, flavonoidele contracareaza procesele de oxidare, neutralizand efectele daunatoare ale radicalilor liberi si protejand impotriva unui numar de boli, inclusiv anumite tipuri de cancer.