Infectia HIV in timpul sarcinii

In timpul sarcinii si al nasterii, trebuie sa ia medicamente antiretrovirale, care sunt utilizate pentru a trata sau preveni HIV

infectia HIV

Bebelusul poate lua virusul imunodeficientei umane (HIV) in timpul sarcinii, in timpul nasterii si prin alaptare. Cu toate acestea, exista modalitati de a reduce semnificativ riscul infectarii bebelusului.

Cum poate gravida sa protejeze copilul de infectia HIV?

In timpul sarcinii si al nasterii, trebuie sa ia medicamente antiretrovirale, care sunt utilizate pentru a trata sau preveni HIV. Acest lucru va reduce riscul transmiterii infectiei copilului.

Bebelusul ar trebui sa ia cel putin un medicament antiretroviral pana la varsta de 4-6 saptamani. Daca mama si bebelusul iau toate dozele de medicament, riscul copilului de a se infecta HIV scade la mai putin de 1% (1 din 100).

Ar trebui nascut prin cezariana?

Cea mai buna modalitate de a naste (prin cezariana sau nastere vaginala) depinde de cat de mult virus este in sange (incarcatura virala HIV) in momentul nasterii. Medicul poate decide cu privire la cea mai buna solutie.

Daca incarcatura virala este mare, medicul va recomanda probabil o operatie cezariana pentru a preveni aparitia HIV la copil in timpul nasterii. Daca incarcatura virala este scazuta, medicul va recomanda probabil o nastere vaginala, cu exceptia cazului in care o cezariana este indicata din alt motiv.

Sunt antiretrovirale periculoase pentru copil?

Antiretrovirale sunt utilizate de peste 20 de ani in timpul sarcinii si la nou-nascuti. Pana in prezent, copiii care au fost expusi la acestea in timpul sarcinii si dupa nastere nu au avut probleme majore in perioada copilariei.

Cand se stie daca bebelusul este seropozitiv?

Analizele de sange, pot spune daca bebelusul are HIV. De obicei, se fac 3 analize de sange:

  • in cateva zile sau saptamani de la nastere;
  • la varsta de 1 sau 2 luni;
  • la varsta de 4 pana la 6 luni.

Daca testele sunt negative pentru HIV, copilul nu are virusul. Multi medici vor confirma acest lucru cu un nou test HIV atunci cand bebelusul are aproximativ 2 ani.

Se poate alapta copilul daca mama are HIV?

Specialistii recomanda formula pentru sugari fortificata cu fier, mai degraba decat alaptarea, deoarece bebelusul risca sa se infecteze cu HIV prin laptele matern.