Dezvoltarea limbajului si alfabetizarea

dezvoltarea limbajului

Dezvoltarea limbajului ilustreaza interactiunea tuturor aspectelor dezvoltarii in general. Invatarea limbii este o etapa importanta in dezvoltarea copiilor.

Pana la varsta de 21 de luni, majoritatea copiilor vor putea sa pronunte 100 de cuvinte si vor incepe, pana la varsta de 2 ani, sa adune aceste cuvinte pentru a forma propozitii scurte. Din pacate, multi copii mici vor ramane in urma in aceasta etapa.

O intarziere in dezvoltarea limbajului expresiv este prezenta atunci cand un copil de 24 de luni are un vocabular expresiv limitat (mai putin de 40-50 de cuvinte) si nu combina cuvintele. Aproximativ 8 % pana la 12 % dintre prescolari si 12 % dintre copiii care incep scoala au o intarziere lingvistica.

Dintre acestia, 25-90 % sunt diagnosticati cu tulburare de lectura (dislexie), o problema continua care afecteaza 10-18 % dintre copiii de varsta scolara.

Frecventa tulburarilor de limbaj si impactul lor ulterior asupra abilitatilor de alfabetizare si citire demonstreaza necesitatea unei interventii timpurii imediat ce sunt detectate dificultati de limbaj.

Atunci cand copiilor le este greu sa-i inteleaga pe ceilalti si sa se exprime, nu este de mirare ca intampina probleme cu adaptarea psihosociala si emotionala. Riscul problemelor sociale, emotionale si comportamentale este, prin urmare, mai mare la copiii cu o dezvoltare a limbajului intarziata sau care au o deficienta lingvistica.

Cercetarile arata, de asemenea, ca majoritatea copiilor care au abilitati de citire slabe pana la sfarsitul primei clase vor continua sa aiba dificultati de citire.

Invatarea limbii este una dintre cele mai vizibile si importante realizari ale copilariei timpurii. Noile instrumente lingvistice deschid noi posibilitati de intelegere sociala, de invatare despre lume si de comunicare a experientei, placerilor si nevoilor.

Apoi, in primii 3 ani de scoala, copiii fac un alt pas important in dezvoltarea limbajului invatand sa citeasca. Aceste 2 zone sunt distincte, fiind in acelasi timp legate. De fapt, s-a stabilit o relatie intre abilitatile lingvistice si stapanirea ulterioara a lecturii. La fel, activitatile de alfabetizare pot stimula abilitatile lingvistice ale copiilor, in anii prescolari si apoi la scoala.