Știm cu toții cât de complicat este uneori să ne debarasăm de electronicele care nu ne mai sunt de folos, dar să și respectăm mediul în același timp. Colectarea nu mai este o noutate, există mai multe centre și asociații care vin în întâmpinarea acestor probleme. Dar v-ați întrebat vreodată ce se întâmplă efectiv cu obiectele vechi după ce ele au fost ridicate din fața blocului? Sau, mai important, cum ajung ele să fie transformate în diverse obiecte reciclate, de la opere de artă modernă și până la diferite tipuri de calculatoare refurbished?
Reciclare și calculatoare second-hand într-un singur loc
Odată dispărute din fața casei noastre, electronicele și electrocasnicele vechi sunt în primul rând duse într-un centru de dezasamblare. Aici, componentele lor sunt separate pe categorii, care în linii generale ar putea fi considerate următoarele: părți cu conținut periculos, părți inutile, părți în stare bună. Prima categorie, a părților cu conținut periculos, include acele elemente care conțin cadmiu, plumb sau bariu – se găsesc în general în ecranele CRT – ori diferiți oxizi sau mercur, precum ecranele cu cristale de tip LCD. Aceste elemente periculoase din punct de vedere chimic sunt procesate în diferite stații special create pentru fiecare tip de substanță. Părțile inutile, ca ramele de plastic sau cauciucul, sunt reciclate prin tratare la diferite temperaturi, în alte locații amenajate pentru acest proces. În cele din urmă, părțile care sunt în stare bună – în funcție de utilitatea lor – sunt reintegrate în diferite aparate, obiecte care în acest fel își pot îndeplini mai departe scopul. Practic, părțile în stare bună sunt așa-numitele piese de schimb.
Este deci ușor de înțeles de ce cea mai bună variantă atunci când alegem să apelăm la un centru de colectare și reciclare este o companie care transformă direct gadgeturile vechi în calculatoare second-hand sau alte jucării digitale. Cei de la Calculator-Ieftin.ro fac exact acest lucru. Munca lor nu se limitează doar la colectare și redistribuire către alte verigi din lanțul reciclării. Ei vin, colectează, separă și apoi reutilizează părțile utile, în același loc. În acest mod procesul de reciclare este eficientizat, se economisesc timp, energie și resurse. Asta nu înseamnă că trebuie să trimiteți calculatorul vechi într-o parte și frigiderul în alta. Dimpotrivă, echipajul de colectare va ridica toate electronicele și electrocasnicele de care dumneavoastră vreți să scăpați, indiferent dacă este vorba despre laptop, tastatură, un televizor vechi, un mixer sau o mașină de spălat. Cu un singur telefon vă asigurați liniștea din toate punctele de vedere!