Cele mai bune remedii naturale pentru un scalp iritat

Oamenii pot folosi uleiuri esentiale, fulgi de ovaz coloidali si produse fara prescriptie medicala pentru a usura pruritul

scalp iritat

Matreata, psoriazisul, eczema si paduchii sunt cauze frecvente ale mancarimii scalpului – indiferent de cauza, diferite remedii casnice pot ajuta la ameliorarea simptomelor unui scalp iritat.

Oamenii pot folosi uleiuri esentiale, fulgi de ovaz coloidali si produse fara prescriptie medicala pentru a usura pruritul. Persoanele cu mancarime persistenta a scalpului care nu raspund la remedii naturale pot beneficia de sampoane medicamentoase.

  • Ulei de masline cald

Aplicarea uleiului de masline cald pe scalp poate ajuta la inmuierea, slabirea crustelor si a solzilor de pe suprafata pielii. Se incalzeste uleiul de masline in maini inainte de a-l aplica pe scalp si se maseaza.  Se lasa pe scalp cateva ore inainte de a-l spala folosind un sampon medicamentos.

  • Faina de ovaz coloidala

Unele sampoane antimatreata contin un ingredient natural numit fulgi de ovaz coloidali. Faina de ovaz coloidala este o faina de ovaz macinata fin, dizolvata in apa.

Solutia formeaza un film protector peste suprafata pielii, care ajuta la blocarea umezelii si la prevenirea uscaciunii si a descuamarii.

Faina de ovaz coloidala are, de asemenea, renumite proprietati antioxidante si antiinflamatoare, ambele ajutand la atenuarea iritatiei pielii.

  • Otet de mere

Otetul de mere contine niveluri ridicate de substanta naturala numita acid acetic. Oamenii au folosit acest acid ca dezinfectant pentru rani de mii de ani datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice.

Otetul de mere poate fi deosebit de eficient in ameliorarea mancarimii scalpului legata de psoriazis. Unii oameni dilueaza otetul in apa folosind un raport de 1 parte otet la 1 parte apa. Se clateste cu apa calda dupa cateva minute sau dupa ce s-a uscat.

Otetul poate provoca senzatie de arsura atunci cand este aplicat pe piele, in special pielea crapata sau cu vezicule. Persoanele cu rani deschise pe scalp ar trebui sa evite acest tratament.

  • Ulei de menta

Uleiul de menta contine o concentratie mare de substanta naturala numita mentol. Mentolul are un efect de racire asupra pielii si poate fi deosebit de util in ameliorarea mancarimilor cauzate de alergiile cutanate. Ca si in cazul altor uleiuri esentiale, oamenii nu ar trebui sa aplice ulei de menta nediluat direct pe piele.