Din orice gradina nu trebuie sa lipseasca in mod cert florile. Florile sporesc frumusetea unei carti datorita coloritului impresionant, mirosului placut si starii de bine pe care o confera privitorilor si locatarilor. Ingrijirea florilor pe tot parcursul anului sau cel putin in anotimpurile in care plantarea lor este posibila nu necesita abilitati de gradinarit la un nivel de expert si pur si simplu putina vointa, iubire de flori si creativitate.
Chiar si gradinarii amatori se pot asigura ca gradina lor ramane inflorita in majoritatea anotimpurilor. Tot ceea ce trebuie sa stie este legat de informatiile ce fac referire la plantarea si ingrijirea florilor de gradina astfel incat sa se bucure de gingasia si frumusetea lor cat mai mult timp posibil.
Flori de gradina sezoniere sau perene
Pentru a infrumuseta gradina sau curtea, este necesar ca proprietarii sa faca diferenta intre florile de gradina sezoniere si perene. Cele sezoniere, cunoscute si sub denumirea de flori anuale isi desfasoara ciclul de viata intr-un singur sezon cald sau cel mai rece.
Practic, dupa ce acestea sunt plantate cresc, infloresc, fac seminte si mor, este necesar ca florile de gradina sezoniere sa fie plantate din nou dupa sezonul de inflorire. Cele mai cunoscute flori de gradina sezoniere sunt panselute, galbenele, albastrele, gura leului, craite si carciumarese.
Este important de retinut faptul ca florile anuale, desi au o durata de viata mai scurta decat cele perene, sunt usor de ingrijit si au preturi avantajoase. In plus, acestea au in proces de crestere foarte rapid, astfel incat proprietarii se vor bucura de frumusetea lor in foarte scurt timp.
Florile de gradina perene, pe de alta parte traiesc mai mult de doi ani consecutivi. Practic, radacinile lor nu mor dupa etapa de inflorire, nici macar in conditii de inghet. Acestea o durata de viata extrem de scurta, de doi maximum trei ani.
Din paleta de flori de gradina perene fac parte trandafirii, lalelele, narcisele, zambilele, garoafele, muscatele, margaretele si chiar lavanda. Plantele perene presupun costuri mai mari de ingrijire decat a plantelor anuale, mai ales ca daca se imbolnavesc, trebuie tratate iar tratarea lor implica un buget financiar si un timp destul de mare.
Plantarea florilor in gradina in functie de anotimp
In general, in gradina, plantarea florilor depinde de anotimp. Exista soiuri de flori de gradina care au nevoie de conditii diferite pentru a creste si a inflori. De aceea, florile de primavara precum bujorii, primulele, degetelele care vor inflori pe timpul verii vor oferi un spectacol cromatic de vis, iar inceputul verii este momentul propice pentru a muta in gradina toate florile plantate in ghivece si in suporturi.
Pentru plantele tinute in casa departe de frig in lunile iulie si august, nu sunt conditii prielnice pentru plantarea florilor, cu exceptia brandusei de toamna. De aceea, in acest anotimp foarte calduros, gospodinele pot petrece mai putin timp in soarele cotropitor si se pot ingriji doar de udarea florilor dimineata devreme sau odata cu lasarea serii fara a mai planta nimic altceva.