Carii dentare: simptome, cauze si prevenire

Simptomele cariilor dentare sunt foarte variabile si depind in special de stadiul de dezvoltare si de localizarea acestora

carii dentare

Cariile dentare reprezinta distrugerea tesutului dur al dintelui. Acestea constau in formarea unei cavitati in dinte. Daca aceasta cavitatea nu este tratata, ea devine mai mare si poate ajunge la dentina. Durerea incepe sa fie resimtita, in special la consumul alimentelor fierbinti, reci sau dulci. Netratate, cariile se pot raspandi la pulpa dintelui cauzand astfel, abcesul dentar.

Zaharurile sunt considerate unul dintre principalii vinovati in atacul smaltului. De fapt, bacteriile prezente in gura, in principal bacteriile Streptococcus si lactobacilii, descompun zaharurile in acizi. Acesti acizi se leaga de particulele alimentare si saliva pentru a forma ceea ce se numeste placa dentara, care provoaca carii dentare. De mentionat, ca periajul regulat al dintilor indeparteaza aceasta placa.

De asemenea, cariile dentare, pot afecta dintii de lapte ai bebelusului (un dinte trebuie tratat chiar daca acesta oricum va cadea) si dintii permanenti. Adesea aceste carii, ajung la molari si premolari, care sunt mai greu de curatat atunci cand sunt periati. Cariile nu trec de la sine si pot determina pierderea dintilor.

Simptome carii dentare

Simptomele cariilor dentare sunt foarte variabile si depind in special de stadiul de dezvoltare si de localizarea acestora. La inceput, cand numai smaltul este afectat, ele pot fi nedureroase. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • dureri dentare, care se agraveaza in timp;
  • dinti sensibili;
  • dureri ascutite cand se mananca sau se bea ceva rece, fierbinte, dulce;
  • durere la muscatura;
  • punct maroniu pe dinte.
Cauze carii dentare

Cauzele cariilor dentare sunt multiple, dar zaharurile, mai ales atunci cand sunt consumate intre mese, raman principalii vinovati. De asemenea, o igiena precara va duce cu siguranta la aparitia acestora. O lipsa de fluor poate fi responsabila, precum si tulburarile alimentare, cum ar fi: anorexia, bulimia sau refluxul gastroesofagian – sunt patologii care slabesc dintii si faciliteaza aparitia cariilor.

Asadar, prevenirea este mai buna decat vindecarea. In cazul cariilor dentare, prevenirea este eficienta si consta intr-o igiena orala buna cu un periaj regulat, cel putin de doua ori pe zi, in mod ideal de trei ori pe zi, dupa fiecare masa.

Lucrul important in tratamentul cariilor este consultarea rapida – vizitele periodice la stomatolog sunt esentiale, deoarece permit tratarea cariilor inainte de a se ajunge la un stadiu avansat.