Boala Alzheimer – cauze și simptome

Boala Alzheimer este o forma progresiva de dementa. Dementa la randul ei este un termen mai larg pentru afectiuni cauzate de leziuni cerebrale sau boli care afecteaza negativ memoria, gandirea si comportamentul

boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o forma progresiva de dementa. Dementa la randul ei este un termen mai larg pentru afectiuni cauzate de leziuni cerebrale sau boli care afecteaza negativ memoria, gandirea si comportamentul. Aceste schimbari interfereaza cu viata de zi cu zi. Majoritatea persoanelor cu boala primesc un diagnostic dupa varsta de 65 de ani. Daca o persoana a fost diagnosticata pana atunci, in general este denumita boala Alzheimer cu debut precoce. Nu exista remediu pentru Alzheimer, dar exista tratamente care pot incetini evolutia bolii. Desi multe persoane au auzit de boala Alzheimer, unii nu sunt siguri despre ce este vorba. Asadar, este o afectiune cronica. Simptomele sale apar treptat, iar efectele asupra creierului sunt degenerative, ceea ce inseamna ca provoaca un declin lent. Oricine poate avea boala Alzheimer, dar anumite persoane prezinta un risc mai mare pentru aceasta. De obicei, include persoanele cu varsta peste 65 de ani si cele cu antecedente familiale ale afectiunii. Alzheimer si dementa nu sunt acelasi lucru. Boala Alzheimer este un tip de dementa. Calatoria fiecarei persoane cu aceasta afectiune este diferita.

Dementa vs. boala Alzheimer

Termenii „dementa” si „Alzheimer” sunt uneori folositi in mod interschimbabil. Totusi, aceste doua conditii nu sunt aceleasi. Dupa cum s-a spus si mai sus, Alzheimer este un tip de dementa. Dementa este un termen mai larg pentru afectiuni cu simptome legate de pierderea memoriei, cum ar fi uitarea si confuzia. Include afectiuni specifice, boala Parkinson, leziuni traumatice ale creierului si multe altele. Expertii nu au determinat o singura cauza a bolii Alzheimer, dar au identificat anumiti factori de risc, printre care: varsta, istoricul familiei si genetica. A avea unul sau mai multi dintre acesti factori de risc nu inseamna neaparat ca o persoana va dezvolta boala Alzheimer. Pur si simplu ii va creste nivelul de risc. Toata lumea are din cand in cand episoade de uitare. Dar persoanele cu ea prezinta anumite comportamente si simptome in curs de desfasurare care se agraveaza in timp. Acestea pot include: pierderea memoriei care afecteaza activitatile zilnice, dificultati in rezolvarea problemelor, probleme cu vorbitul si scrisul, dezorientarea, scaderea igienei personale si schimbarile de personalitate.