Babylon: o orgie cinematografica

Babylon

Damien Chazelle are doar cinci lung-metraje la activ printre care visceralul Whiplash, romanticul La La Land, intimul First Man…Si acum, pentru a completa acest debut de cariera remarcabil, Babylon. Cineastul ne dezvaluie un film fascinant, fructul unei puteri haotice si unui talent innascut.

Anii nebuni, atat de indragiti, revin in cel mai frumos mod cu putinta sa ne bantuie spiritele. Hollywood-ul anilor 20 era locul tuturor posibilitatilor, incarnarea visului american in care o necunoscuta precum Nellie Laroy (Margot Robbie) este in masura sa treaca de la mizerie la luminile stralucitoare ale celebritatii. Este perioada petrecerilor somptuoase si…depravate. In care sexul se combina cu alcoolul si drogurile intre doua zile de filmari.

Aceasta lume a cinematografiei il fascineaza de mai multi ani pe Damien Chazelle. Nu este surprinzator faptul ca incearca din nou un alt subiect dintr-o alta perioada mare a industriei cinematografice americane. Chazelle exploreaza perioada tranzitiei dintre filmele mute si filmele cu sunet.

Babylon este un film care incarneaza tematicile favorite ale realizatorului sau, capatand alura unei fresce ambitioase.

Totul incepe in mijlocul desertului, unde Manny Torres (Diego Calva) este rugat de magnatul hollywoodian Don Wallach (Jeff Garlin) sa transporte un elefant la o petrecere la impozantul sau conac. Prin ochii lui Manny descoperim aceasta lume fantastica. Cu ajutorul sau, care vine din Mexic, observam acest spectacol, deopotriva respingator si fascinant.

Hotarata sa intre cu orice pret la petrecere, pentru ca acestia sunt cei mai cunoscuti de la Hollywood, Nellie LaRoy (Margot Robbie) ajunge in graba, izbindu-se cu masina de o statuie in fata vilei magnatului studiourilor Don Wallach. Cand i se refuza intrarea, Manny minte ca o cunoaste. Asa incepe totul: legatura lor indestructibila si intrarea lui Nellie in aceasta lume nebuna.

Acest univers este cel al epocii de aur a Hollywood-ului, in Los Angeles, in anii 1920. Babylon urmareste ascensiunea si decaderea diferitelor personaje in timpul crearii Hollywood-ului, o epoca de decadenta si depravare fara limite. Printre personaje se numara Nellie LaRoy (Margot Robbie), care este disperata sa aiba succes ca actrita, Manny Torres (Diego Calva), care initial vrea sa participe la o filmare, Jack Conrad (Brad Pitt), un star al filmelor mute, Elinor St. John (Jean Smart), o jurnalista si o femeie care lucreaza in domeniu de ani de zile. Dar si Los Angeles, care este un personaj in sine, un orasel prafuit care a devenit un mare megalopolis dupa cea mai rapida expansiune din lume.