4 motive pentru care ar trebui sa alege maia in loc de drojdie

Maiaua este un aluat natural, un amestec cu o textura cremoasa obtinut din apa si faina, in cantitati egale, care trebuie lasat sa fermenteze.

maia

Maiaua este un aluat natural, un amestec cu o textura cremoasa obtinut din apa si faina, in cantitati egale, care trebuie lasat sa fermenteze.

Aceasta a fost folosita timp de mii de ani pentru obtinerea painii, dar in perioada industrializarii a fost inlocuita cu drojdia, din dorinta de a castiga viteza si pentru ca fabricarea painii sa poata fi industrializata pe scara larga.

Majoritatea painii vandute in supermarketuri si brutarii (dar si cele de casa) sunt in general facute cu drojdie, dar aluatul natural are multe avantaje, de la aroma si textura pana la conservare si sanatate. Maiaua poate fi folosita pentru orice fel de preparat cu aluat, de la paine la prajituri si briose.

  • Mai mult gust

Datorita procesului prin care este obtinuta, acest aluata fermentat denumit maia poate crea o diversitate mai mare de arome fata de drojdie, care pot fi simtite in preparatul in care este folosita.

 

  • O mai buna conservare

Painea cu maia are un avantaj important fata de alte tipuri de paine, aceasta se mentine mai mult timp fara a-si modifica gustul si textura, mai ales inainte de taiere, o astfel de paine putand fi pastrata pana la 3-4 zile dupa ce a fost taiata. Este important de retinut ca apa din componenta acesteia se evapora, ceea ce determina o uscare a painii, motiv pentru care pastrarea trebuie sa se faca intr-o maniera diferita fata de painea cu drojdie.

 

  • Nu contine chimicale

Atat drojdia, cat si praful de copt, contin substante chimice, pe cand maiaua este obtinuta din ingrediente naturale, printr-un proces natural, astfel incat produsele obtinute cu ajutorul acesteia nu au nevoie de substante chimice suplimentare.

 

  • O calitate nutritionala mai buna

Cerealele contin in mod natural numeroase minerale – calciu, magneziu, zinc – dar contin si fitati care impiedica asimilarea lor de catre organism. Numai ca maiaua contine o enzima, fitaza, capabila sa degradeze acidul fitic sub efectul fermentatiei si, prin urmare, sa elibereze mineralele cerealelor pentru a le face biodisponibile. Astfel ca painea cu maia are mai multe beneficii nutritionale.