2 retete pentru un pranz rapid | Tortilla spaniola & Tomate , vin rosu si chorizo risotto

tortilla

Tortilla spaniola

Tortilla spaniolaIngrediente

300 g cartofi

1 ceapă

ulei de masline

5 ouă

Mod de preparare Tortilla spaniola

Se curata cartofii cu ajutorul unui dispozitiv, apoi se tăie cu atenție în felii subțiri. Cartofii se usucă cu un prosop de bucatarie curat.

Se curata si se toaca fin ceapa. Se adauga 2 linguri de ulei de masline într-o tigaie mică la foc mediu, apoi se adauga ceapa și cartofii.

Se seteaza aragazul la foc scăzut și se gateste compozitia timp de 25 până la 30 de minute sau până când ceapa se rumeneste, iar feliile de cartofi sunt gătite. Se incearca să nu se amestece prea mult pentru a nu se rupe cartofii.

Se sparg ouăle într-un vas, se presoara un varf de sare de mare și piper negru, apoi se amesteca împreună cu o furculiță.

Când se prăjește ceapa și cartofii, se ia tigaia de pe foc și se așeaza compozitia cu grijă în ouă. Se transfera amestecul înapoi în tigaie și se pune la foc mic. Se lasa timp de aproximativ 20 de minute, sau pana cand compozitia este inchegata.

Se utilieaza o paleta pentru a ridica puțin părțile laterale ale tortillei. Se intoarce si pe partea cealalta si se lasa la foc potrivit inca 5 minute.

Se scoate tortilla pe o farfurie, apoi se taie in 6 felii și se poate servi, atat calda, cat si rece, cu o salată verde simplă.

Tomate , vin rosu & chorizo risotto

Ingrediente

ulei de masline

2 cepe esalota

1 cățel de usturoi

80 g carnati

½ legatura de patrunjel proaspăt (15g)

750ml-1 litru de supa de legume sau de pui

1 x 400 g de prune

300 g orez risotto

200 ml vin rosu

50 g branza de parmezan, plus extra pentru a servi

Metodă

Se topește și se toacă mărunt ceapa și usturoiul, apoi se adauga frunzele de pătrunjel tocate.

Se presoara 2 linguri de ulei de măsline într-o tavă mare, adâncă. Se adauga tulpinile de pătrunjel si usturoiul la uleiul încălzit și se găteste la foc mediu, timp de circa 5 minute sau până când ceapa se inmoaie.

Într-o altă tigaie, se incalzesc roșiile conservate. Se adaugă orezul în amestecul de șuncă și se amestecă toate ingredientele. Se gateste la foc mare timp de 1 – 2 minute, sau până când boabele de orez sunt ușor translucide la vârfuri, apoi se toarnă vinul roșu.

Se amestecă bine și se fierbe până ce aproape tot vinul se evaporă. Se adaugă amestecul fierbinte și amestecul de roșii, impreuna, amestecându-se incet. Este posibil să trebuiască să fie completata cu puțină apă.

Se toarna parmezanul, apoi se adauga in tigaie, cu putine condimente. Se lăsa timp de 5 minute.

Se serveste cu parmezanul suplimentar și frunzele de pătrunjel tocate.